Hvornår skal man have en rodbehandling?

Rodbehandling

Rodbehandling står for mange som en ubehagelig og omfattende behandling, og sandt nok kan netop rodbehandling være mere smertefuld end andre tandbehandlinger. Men hvornår er det egentlig nødvendigt at få foretaget en rodbehandling?

Rodbehandling er som oftest nødvendigt, når der opstår skade på en af tændernes nerver. Det kan ske, hvis man får huller i tænderne. Det er lige meget, om det er et alvorligt hul eller ej, det behøver ikke engang være særlig stort. Hullet i tanden skal bare være så uheldigt placeret, at det når igennem til tandens nerve. Det kan det sagtens gøre, selv hvis hullet ikke er specielt stort. Hvis et hul i tanden trænger igennem til tandens nerve, kan det betyde, at der trænger bakterier ned til nerven. Det skaber en tilstand af betændelse, og derved opstår som regel også en intens følelse af smerte ved tandens rod. Smerten opstår, fordi bakterierne skaber en kronisk tilstand af betændelse i selve tandens nerve. I den slags tilfælde er det nødvendigt at fjerne tandnerven ved hjælp af en rodbehandling. Hvis man ikke fjerner den betændte nerve, vil betændelsen og de medfølgende bakterier sprede sig, og på sigt vil det udvikle sig til en decideret betændelse i hele spidsen af tandroden.

Sådan foregår en rodbehandling

Tidligere var en rodbehandling kendt for at være et voldsomt indgreb, og rodbehandling har givetvis været med til at give tandlæger et dårligt ry og øge tandlægeskrækken hos mange mennesker. I dag er en rodbehandling dog rimelig skånsom, selvom der aldrig er garanti for, at behandling lykkes 100% i første forsøg. Behandlingen foregår ved, at tandlægen borer hul i tanden helt ind til tandroden for at få adgang til den syge eller døde tandnerve. Det er vigtigt, at der ikke kommer nye bakterier ned til den blotlagte nerve, og derved vil tandlægen som regel sørge for at beskytte tanden under behandlingen, for eksempel ved en lille beskyttende hinde eller dup af gummi. Med rodfile eller i visse tilfælde laser kan tandlægen fjerne den betændte nerve, og derefter vil tandlægen fylde hullet i tanden ud, ligesom efter en almindelig behandling for huller i tænderne.

I visse tilfælde får tandlægen ikke bugt med alle bakterier i første omgang, for eksempel hvis betændelse allerede har nået at sprede sig, eller hvis tandens rodkanal har vist sig svært tilgængelig. I disse tilfælde kan det være nødvendigt med efterfølgende behandlinger.

Du kan som regel få foretaget rodbehandling hos en normal tandlæge. Hvis du søger tandlæge i Roskilde, bør du finde en, der tilbyder rodbehandling i Roskilde, i tilfælde af at uheldet er ude og du har brug for den slags behandling.

Tandlægerne Malte
Skomagergade 15
4000 Roskilde
46 35 62 13


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/lag-vendsyssel.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Name *
Email *
Website